Řecká restaurace Praha

S postupným otevíráním se České republiky okolnímu světu se i zde objevují stále čestěji restaurace zahraničních kuchyní. Obsluhu v nich často vykonávají cizinci, kteří si své kulinářské umění přivezli z původní domoviny.

Zahraniční kuchyně

V dnešní době není problém natrefit na restaurace různých často** exotických světových kuchyní**. I přesto, že Česká republika ve srovnání například se sousedním Německem nemá tolik imigrantů, najdeme zde široký výběr od vietnamských fastfoodů až po kvalitní podniky vyhlášeného cizokrajného kulinářského umění. Jednou z oblíbených kuchyní je řecká. Tu zde reprezentují stánky s rychlým občerstvením nabízející gyros a další balkánské pochoutky stejně jako oblíbené taverny, které známé z letních dovolených v této zemi. Mnoho z těchto podniků vlastní nebo zaměstnává přímo Řeky, kteří dotvářejí autenticitu připravovaných pokrmů.

Řecká kuchyně

V řecké kuchyni se mísí vlivy Evropy, Malé Asie a Arábie. Je pro ni typické používání masa a to hlavně vepřového a jehněčího. Protože se Řecko rozprostírá na poloostrově a spoustě větších či menších ostrovů, jsou součástí mnohých jídel také mořské plody. Kromě ryb jsou oblíbení raci, krevety, langusty nebo chobotnice. Řecká kuchyně se vyznačuje rovněž čerstvými ingrediencemi a velkým množstvím zeleniny a bylinek. Najdeme v ní proto často rajčata, mrkev, cibuli, česnek a petržel. Nechybí ani olivový olej. Její součástí je i velké množství mléčných výrobků především** sýrů a jogurtů**. K tradičním řeckým nápojům patří bílé víno retzina či anýzový likér ouzo. Ze sladkostí se v této kuchyni setkáváme s moučníky obsahujícími ořechy a med, které jsou vyráběny především z listového těsta. Podobně jako jiné podobné produkty této oblasti se vyznačují svou přesládlostí.

Tzatziki - řecký salát

Tzatziki je chutný řecký salát, který bývá často používán i jako kořenící dodatek pro přípravu mnoha pokrmů. Dělá se z řeckého jogurtu, který spíše připomíná naši zakysanou smetanu. Do něj se dodávají okurky, česnek, kopr, pepř, sůl a olivový olej. Dochucuje se často i mátou, petrželí nebo citrónovou šťávou. I když jej známe u nás spíše jako samostatně podávané jídlo, v řecké kuchyni se používá podobně jako tatarská omáčka v našich podmínkách. Tzatziki je také vhodné k přípravě sýrových omáček nebo přidání do těstovin. Z Řecka se rychle rozšířilo do Turecka, Bulharska, Makedonie a Srbska, kde tvoří rovněž základ pro přípravu mnohých specialit tamních kuchyní.

Sýry v řecké kuchyni

K dalším oblíbeným mléčným potravinám řecké kuchyně patří nepochybně sýry. K nejoblíbenějším patří feta. Ten se vyrábí z ovčího nebo kozího mléka a zraje minimálně dva měsíce ve slaném roztoku. Tento výrobek tvarohového typu má vyšší obsah tuku a využívá se ve studené i teplé kuchyni. Je často** součástí řeckých salátů a těstovin**.

Řecké předkrmy a pomazánky

Předkrm tvoří** mezedes**. Tyto chuťovky jsou hlavně z různých druhů sýrů včetně oblíbené fety, lilku, oliv nebo tresčích jater. Doporučuje se servírovat s chlebem pitou a vínem retsinou. Před jídlem se podávají také různé pomazánky. Nejčastěji to bývá taramas dělaná z tresčích jater, lilková melitzana nebo sýrová chtypiti.

Gyros - teplá řecká kuchyně

Ze zástupců teplé řecké kuchyně je nejpopulárnější** gyros**. Jedná se o řeckou obdobu tureckého kebabu či arabské shawarmy. Připravuje se na rotačním grilu, z něhož se během grilování odkrajují jednotlivé plátky masa, které je nejčastěji drůbeží, vepřové nebo jehněčí. Pravý gyros se vkládá do pitového chleba se zeleninou a různými druhy omáček. V restauracích je servírován s brambory nebo hranolky.

Souvlaki

K dalším rozšířeným řeckým hlavním jídlům patří souvlaki. Tyto kousky masa grilované na špejli se prokládají zeleninou. K jeho přípravě se tradičně používá jehněčí a vepřové maso, ale v posledním čase se souvlaki dělá také z drůbeže. Podávat se může na špejli, v chlebu pita nebo na talíři často jako příloha k pilafu. Souvlaki se před konzumací doporučuje polít vinnou omáčkou.

Pilaf

Podobně jako v kuchyních okolních států, také v Řecku se setkáme s kousky masa s rýží nebo předvařenou nalámanou celozrnou pšenicí. Toto jídlo se nazývá pilaf. Rýže či pšenice se osmaží a pak vaří v kořeněném bujónu.

Řecká musaka

Musaka je zapékaný pokrm oblíbený kromě Řecka i v jiných zemích Balkánu a Blízkého Východu. Podobně jako i u jiných řeckých jídel i tady je základem maso. To je namleto a podušeno s cibulí, česnekem, lilkem a rajčaty. Musaka se podává s bešamelovou omáčkou a někdy bývá zapečena s plátky brambor.

Dolmades

V řecké kuchyni se často plní masovou nebo zeleninovou směsí různé druhy zeleniny a ovoce. K nejčastějším patří vinné a zelné listy, lilek, papriky či rajčata. Náplň bývá často doplněna rýží. Tomuto chutnému pokrmu se v Řecku říká dolmades.

Ryby v řecké kuchyni

Jako u jiných přímořských národů, tak i u Řeků jsou ryby často na běžném jídelníčku.

Olivy - důležitá součást řeckých jídel

Nezbytnou součástí většiny řeckých jídel jsou olivy. Pocházejí z Asie, odkud se rychle rozšířily do jiných částí světa. Dnes se s nimi setkáme hlavně v zemích u Středozemního moře. Rozlišujeme olivy zelené a černé. Nejedná se však o různé odrůdy, ale jejich barva závisí podle období sběru. Zelené druhy jsou ještě nevyzrálé a mají vysoké antioxidační účinky. Déle zrající černé olivy jsou jemné chuti a obsahují více oleje. Svou charakteristickou chuť získávají díky nakládání do slaných nálevů doplněných různými vybranými bylinkami a kořením. Na lidský organismus mají olivy léčebný účinek. Slouží jako prevence proti civilizačním chorobám, když chrání srdce a cévy a zároveň snižují hladinu cholesterolu v krvi. Kromě antioxidantů obsahují i množství vitamínu hlavně A a E. Lékaři doporučují olivy jako součást zdravé stravy, neboť nám dodávají energii a podporují hubnutí.

Anýzový drink Ouzo

Ouzo je nejznámější řecký alkohol. Tento anýzový drink vznikl z tureckého raki a záhy se stal národním nápojem. Za jeho kolébku je považován ostrov Lesbos, kde je dodnes mnoho jeho výrobců. Ouzo vzniká ze zbytků vinných hroznů - matoliny. Do této pálenky se pak přidávají anýz, aromatické byliny a koření. Nápoj často obsahuje také semena fenyklu, koriandr, lékořici, mátu, skořici, lískové ořechy, citrusové květy či rozinky. Jedná se o 40 % destilát. Doporučuje se podávat smíchané s citrónem, vodou a sirupem. Po dodání vody se jeho barva mění na mléčně bílou.

Víno v Řecku

Také víno patří v Řecku podobně jako v jiných jižních zemích k populárním nápojům. Oblíbená je především retsina. Toto nejčastěji bílé víno s dodatkem borovicové pryskyřice se vyznačuje zářivé žlutou barvou a bohatým lehce dřevitým aroma. Na** retsinu** se používá odrůda Savantiano. Historie jeho výroby sahá až do starověku. Tehdy došlo k úniku pryskyřice používané k utěsnění vinných nádob do vína.

Závěrem

Řecká kuchyně je velice pestrá. Ač je založena na mase, je její součástí také mnoho zeleniny a mléčných výrobků. Nezbytnou její součástí jsou alkoholické nápoje - vína a destiláty.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id6967 (magazinpraha.cz#16)


Přidat komentář